Gyémánt magfúrás

A gyémánt magfúrás technológiájának alkalmazása a hazai gazdaság élénkülésével együtt egyre elterjedtebb lett. Az új vasbeton vázas középületek gépészeti vezetékeinek kiépítése során a kivitelezők  sokszor igénylik a gyémánt fúrás lehetőségét, s legtöbbször erre specializálódott cégek - nem kis pénzért - végzik el a feladatot.

Az állvány nélkül kézből is működtethető kisebb, száraz technológiájú magfúró gépeket már régóta használják pl. villanyszerelők téglafalban az elektromos kötődobozok helyének kialakítására. Gyorsabb és ezért olcsóbb...

Beton, kő esetén a gépészeti vezetékek átvezetését lehetővé tévő kisebb teljesítményű, tehát kisebb átmérőig használható de már vizes technológiájú gépek is kezdenek elérhető árúvá válni. Akár oldalfalon, akár födémen keresztül képesek a leendő csővezeték átmérőjéhez igazodó furatot készíteni, ami az idő nyereségen túl ha a helyreállítás költségeit is alapul vesszük, már gazdaságos,.

Persze a nagyteljesítményű, nedves technológiával működő gépek akár 250 mm-es átmérőben is képesek egyenletes szélű és pontos furatokat készíteni a legkeményebb kőzetekbe, betonba és akár vasbetonba is. Ezt ipari gyémántot tartalmazó fúró szegmensek alkalmazásával oldják meg, melyek speciális módon vannak rögzítve a fúrókorona széléhez. Kitámasztó és szintező rendszerük nem csak a rögzítést, a forgatónyomaték ellentartását, hanem a furat tengelyének irányát is biztosítja.

Bérbe azonban ilyen gépet nem lehet venni, mert kiképzetlen munkaerővel a technológia előírás be nem tartásával percek alatt ki lehet égetni a gyémántot a fúrókorona szegmenseiből  - s onnan már csak üresen forog a gép. Persze a fúrókoronák javítására van lehetőség, lehet keményforrasztással új szegmenseket tenni rá, de házilag szinte garantáltan nem fog sikerülni a javítás...

A régi bérházak tömör márványból készült függőfolyosóinak átfúrása esetén követelmény a rezgésmentes technológia alkalmazása, mert a kőlapok épségét veszélyeztetné a hagyományos ütve fúrás. Napjainkra öregednek el tömegesen a háború előtt épült belvárosi házak gáz alapvezetékei annyira, hogy cseréjük elkerülhetetlen. A homlokzaton falon kívül vitt gázvezetékek átvezetéseit a függőfolyosók kőlapjain pedig csak gyémánt magfúró alkalmazásával lehet szakszerűen és szabályosan megoldani.

A gyémánt technológia tiszta, gyors vágást-fúrást eredményez és nem igényel komoly szerelő kőműves helyreállítást.

Rems gyémánt magfúrók: Kedvező ár-érték arány, nagy teljesítmény. Német technológia!

Létrehozva
2014. október 15. 10:51